Wet Kopen op Afstand

Boudo en de Wet Kopen op Afstand

Boudo heeft groot respect voor de Wet Kopen op Afstand en handelt dan ook conform deze wet.


Wat is de Wet Kopen op Afstand?

Van koop op afstand is sprake wanneer je een product koopt via bijvoorbeeld internet of een postorderbedrijf. Het gaat om situaties waarbij je geen persoonlijk contact hebt met de verkoper, zoals je dat wel hebt in een fysieke winkel. Bij koop op afstand heb je daarom extra rechten, zoals het recht om van de koop af te zien binnen de bedenktijd. Je hebt het product immers niet voor de aankoop kunnen zien.

Daarnaast gelden de normale wettelijke regels van consumentenkoop. Wij horen je een deugdelijk product te leveren.


Informatieplicht

Als verkopende partij zijn wij verplicht je informatie geven over het bestelproces, de belangrijkste kenmerken van het product, de levertijd, de prijs, eventuele bijkomende kosten, de bedenktijd, garantie, klachtenregeling en onze bedrijfsgegevens. Dat alles op een snel vindbare, duidelijke en leesbare wijze. Wij dienen je de informatie te geven op “een duurzame gegevensdrager” (een document dat je kunt bewaren, bijvoorbeeld op papier of een e-mail). De informatie dien je bij voorkeur vooraf te krijgen, maar uiterlijk bij de bevestiging van je aankoop of bij de levering van het product.


Veertien dertig dagen bedenktijd

Bij de koop van een of meerdere producten in onze webshop heb je een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Binnen deze periode mag je het product terugsturen en heb je recht op restitutie van de aankoopsom of een ander artikel als je wilt ruilen. De bedenktijd begint te lopen op de dag nadat je de artikelen hebt ontvangen. Indien je bestelling in meerdere zendingen wordt geleverd begint de bedenktijd wanneer je de laatste deelzending hebt ontvangen.

Leuk en aardig die 14 dagen, maar wat als er een vakantie of iets anders tussendoor komt? Geen probleem! Bij Boudo heb je 30 kalenderdagen bedenktijd.


Wat zijn wij verplicht te doen?

Wij dienen het volgende te doen:

  • je te informeren over de bedenktijd die hebt; 
  • je te informeren op welke manier, binnen welke termijn en onder welke voorwaarden je van de koop af kunt;
  • een modelformulier herroeping op de website plaatsen dat je kunt gebruiken indien je van de koop af wilt binnen de bedenktijd.

Wat mag je met het/de product(en) doen tijdens de bedenktijd?

Je moet het product kunnen beoordelen om na te gaan of je het wilt houden en je mag het proberen net zoals je dat in een winkel zou doen. Je mag ook de verpakking openmaken om het product te bekijken, als je dit maar netjes doet. Je mag het product niet daadwerkelijk gaan gebruiken als je nog niet weet of je het houdt. Wij mogen een vergoeding vragen wanneer na retourzending blijkt dat je iets met het product hebt gedaan dat niet nodig was om het te kunnen beoordelen.


Wat is de levertijd?

Het uitgangspunt is natuurlijk dat je de bestelde artikelen de eerstvolgende werkdag na je bestelling worden bezorgd. De Wet Kopen op Afstand schrijft voor dat je bestelling uiterlijk binnen 30 dagen na aankoop wordt geleverd. We mogen wel in goed onderling overleg met jou een een andere levertijd afspreken indien de omstandigheden daarnaar zijn.

Indien wij niet tijdig leveren mag je de overeenkomst ongedaan maken (ontbinden) en moeten wij je per omgaande je geld terugbetalen.


Wat kun je doen als je van de koop wilt afzien binnen de bedenktijd?

Als je een product wilt terugsturen kun je gebruik maken van het herroepingsformulier. Maar je kunt ook zelf een e-mail of brief sturen waarin je aangeeft van de koop af te zien. Na het versturen van formulier/e-mail/brief heb je nog 14 dagen de tijd om het product terug te sturen. Binnen 14 dagen nadat je ons hebt laten weten dat je van de koop afziet moeten wij je het aankoopbedrag terugbetalen. Wij mogen daarmee wel wachten totdat wij het product hebben terugontvangen. Als je een product terugstuurt dan mogen wij je de kosten van retourzending in rekening brengen.

TIP: Bewaar altijd het bewijs van retourzending van het product, in ieder geval tot alles is afgewikkeld.


Meer informatie

ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt. ACM is een toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Dit doet zij onder andere door in actie te komen tegen bedrijven die zich niet aan de regels houden (bijvoorbeeld door het opleggen van een boete) en door consumenten voor te lichten over hun rechten via ConsuWijzer.