Vragen? Neem gerust contact op!

Klantenservice geopend van 09:00 - 17:00

+31 (0)70 820 98 19
  • Winkelwagen

Werkschoenen en veiligheidsklassen

Werkschoenen, onbeveiligde werkschoenen, veiligheidsschoenen... hoe zit het nu eigenlijk?
Misschien weet je er alles van. Maar als dat niet het geval is leggen we je het graag uit.

Zowel onbeveiligde werkschoenen (ze noemen het ook wel 'beroepsschoenen) als veiligheidsschoenen worden intensief getest door keuringsinstituten en moeten in verschillende klassen voldoen aan belangrijke eisen. Wanneer de schoenen slagen voor de tests krijgen ze vervolgens een EN ISO normering. Voor onbeveiligde werkschoenen is dit de EN ISO 20347:2012 normering en voor veiligheidsschoenen de EN ISO 20345:2011.

Zowel beroepsschoenen als veiligheidsschoenen zijn altijd voorzien van een label met de normering en de specifieke veiligheidsklasse waarbinnen ze getest zijn.

Handig schema
Schematisch ziet de klasse-indeling er als volgt uit:

ONBEVEILIGD WERKSCHOEISEL EN ISO 20347:2012 VEILIGHEIDSSCHOEISEL EN ISO 20345:2011

Veiligheidsklasse →

Eigenschappen ↓

OB O1 O2 O4 SB S1 S1P S2 S3 S4 S5
Antislip (SRA, SRB of SRC) SRA: grip op keramische tegels met water en schoonmaakmiddel als gladde vloeistof.

SRB: grip op stalen platen met glycerine als gladde vloeistof.

SRC: SRA + SRB.
Veiligheidsneus 200J Maximaal 1.500 kilo vallend van een een hoogte van maximaal 1 meter.
Ondoordringbare zool
Gesloten hiel mag open zijn zijn laarzen mag open zijn zijn laarzen zijn laarzen
Brandstofbestendige zolen
Antistatische eigenschappen
Energieabsorberende hielzone
Waterdichtheid Niveau 1: niet waterdoorlatend gedurende tenminste 80 minuten.

Niveau 2: absoluut waterdicht.

Geen niveau: de schoenen zullen niet meteen gaan doorlekken bij een regenbuitje of een beetje nattigheid, maar de waterbestendigheid is niet al te hoog.
1 2 1 1 2 2
Profielzool

Aanvullende kwalificaties
Naast de eigenschappen van de verschillende veiligheidsklassen kunnen werkschoenen nog meer kwalificaties hebben:

HRO
Zool bestand tegen hitte tot maximaal 300°C bij kort contact.

HI
Bescherming tegen verbranding van je voetzool op ondergronden tot maximaal 150°C (bij een contacttijd van maximaal 30 minuten). Ook de veiligheidsneus en ondoordringbare tussenzool hebben geen negatieve invloed op de opwarming binnenin je schoen.

CI
Koude-isolerend: bij een buitentemperatuur tot en met -17°C daalt de temperatuur binnenin de schoen niet meer dan 10°C binnen 30 minuten. Je voeten zijn in koude omgevingen èn op koude ondergronden beschermd. Ook de veiligheidsneus en ondoordringbare tussenzool hebben geen negatieve invloed op de afkoeling.

M
Metatarsal bescherming (bescherming van je middenvoetsbeentjes). Schoenen met deze kwalificaties beschermen ook de bovenkant van je voet.

Om het lekker makkelijk te maken; nóg meer aanvullende kwalificaties
Soms hebben werkschoenen die in een bepaalde veiligheidsklasse vallen extra eigenschappen die ze 'meepikken' van andere veiligheidsklassen.

E (Energie-absorberende hielzone)
Bij de meeste veiligheidsklassen zit deze eigenschap standaard inbegrepen (en wordt dan niet als zodanig vermeld). Toch kom je de kwalificatie nog wel eens tegen. Een voorbeeld: een OB-E gekwalificeerde werkschoen is een onbeveiligde werkschoen in de klasse OB. Een OB-schoen hoeft vanuit de EN ISO normering geen energie-absorberende hielzone te hebben. Maar als de schoen deze zone wel heeft, dan wordt dat vermeld.

A (Antistatische eigenschappen)
Bij de meeste veiligheidsklassen zit deze eigenschap standaard inbegrepen (en wordt dan niet als zodanig vermeld). Toch kom je de kwalificatie nog wel eens tegen. Een voorbeeld: een SB-A gekwalificeerde werkschoen is een veiligheidsschoen in de klasse SB. Een SB-schoen hoeft vanuit de EN ISO normering geen antistatische eigenschappen te hebben. Maar als de schoen deze kwaliteit wel heeft, dan wordt dat vermeld.

WR (Absoluut waterdicht)
Meestal zie je deze extra kwalificatie staan bij S3 schoenen. Deze dienen vanuit de normering tenminste 80 minuten waterdicht te zijn (waterdichtheidsniveau 1 uit de bovenstaande tabel). Maar met een WR-kwalificatie 'lenen' ze waterdichtheidsniveau 2 (absoluut niet waterdoorlatend) van S4 of S5 schoeisel).

Feiten en fabels: kunststof veiligheidsneuzen versus stalen veiligheidsneuzen
Kunststof veiligheidsneuzen zouden veiliger en lichter zijn: onzin!
Beide typen hebben dezelfde veiligheidstesten ondergaan. Het verschil zit 'm in wat er gebeurt als de maximale belasting overschreden wordt: een kunststof neus breekt met gekartelde en scherpe randen die je tenen kunnen doorsnijden tot gevolg. Een stalen neus deukt bij overbelasting in met beklemde of zelfs verbrijzelde tenen als gevolg. Kiezen uit twee kwaden dus. En de gewichtsbesparing van een kunststof veiligheidsneus is zo weinig dat je het verschil niet merkt.

Het is wel zo dat kunststof neuzen geen koude geleiden, niet opgepikt worden door metaaldetectors en geen roestvorming opleveren. Daar staat tegenover dat een stalen neus minder ruimte nodig heeft waardoor de neus van je schoen minder lomp is en de maatverhouding accurater is.

Feiten en fabels: een veiligheidsschoen moet altijd tenminste S3 zijn
Geen fabel, maar lang niet altijd een feit. Bij een aantal beroepsgroepen, bijvoorbeeld de bouw, is S3 veiligheidsschoeisel verplicht. Maar als je bijvoorbeeld in een magazijn of in de logistieke sector actief bent, dan kan een S1 of een S1P veiligheidsschoen (veel) comfortabeler zijn. S3 schoenen moeten tenminste 80 minuten waterdicht zijn. Dat betekent vaak dat je schoenen minder goed ademen. En dat heeft een negatieve invloed op het thermisch comfort (je genereert een vrij hoge warmte-ontwikkeling in je schoenen). Bij andere delen van je lichaam wordt warmte vrij makkelijk afgevoerd. Maar voor je - in schoenen opgesloten - voeten is dat lastig. Teveel warmte die niet afgevoerd kan worden is één van de belangrijkste oorzaken van te weinig comfort. Het kan leiden tot blaren, de ontwikkeling van bacteriën (met alle nadelige hygiënische gevolgen van dien) en uiteindelijk zelfs tot gezondheidsproblemen aan je voeten. Dus wanneer hoge waterbestendigheid niet zo van belang is bij jouw type werk, dan is het slim om goed ventilerende werkschoenen te overwegen. Zeker als je weet dat S1 en S1P schoeisel niet meteen als een malle gaat doorlekken bij een beetje water.

Wil je meer advies over de verschillende typen werkschoenen in relatie tot jouw werkomstandigheden? We zijn er voor je!