Onderhoudstips schoenen

Zorg goed voor je voeten en je schoenen!

Je voeten zijn letterlijk en figuurlijk de basis van je lichaam. Problemen aan je voeten en het dragen van kwalitatief slechte en/of slecht onderhouden schoenen leiden op termijn onherroepelijk tot problemen aan de rest van je lichaam. De keuze voor de juiste schoenen en een goed onderhoud van deze schoenen helpen je voeten in goede conditie te houden en de levensduur van je schoenen te verlengen.


Wist je al dat...?

Wist je dat een actief mens per dag gemiddeld zomaar 8.000 tot 10.000 stappen doet (ongeveer 7 kilometer)? En wist je dat je tijdens een drukke werkdag zomaar 250 milliliter zweet per voet produceert? Nu willen we niet de podoloog gaan uithangen, maar er zijn enkele simpele basisbeginselen die enorm bijdragen aan frisse en gezonde voeten. De tips & tricks tref je op deze pagina.


Twee, dan doe je er (veel) langer mee... dagelijks afwisselen

Als je werkschoenen fulltime gebruikt is het aan te raden om tenminste twee paar aan te schaffen en dagelijks afwisselend te gebruiken. Werkschoenen krijgen nogal wat te verduren. Nu kunnen ze best veel hebben, maar er zijn nogal wat omstandigheden met negatieve invloed op levensduur, hygiëne en comfort.

Zweet bevat zouten die invloed hebben hebben op het bovenwerk, lijmverbindingen en stiksels.

Met name in de horeca wordt veel gewerkt met oliën en vetten welke vaak hoge PH-waarden (zuren) kennen. Zuren 'vreten' aan schoenmaterialen. Bij werkomgevingen waar de vloeren frequent gereinigd worden, is de invloed van schoonmaakchemicaliën niet te onderschatten. Ook deze middelen zijn geen vrienden van schoenmaterialen.

De levensduur wordt serieus verhoogd wanneer een paar schoenen na een dag intensief gebruik de kans krijgt om vocht, zouten, zuren en chemicaliën ‘uit te wasemen’. Het materiaal wordt dan niet verstikt door allerlei externe factoren.

Met andere woorden: om de dag van schoenen wisselen. Beter voor je schoenen en vooral veel beter voor je voeten.


Elke dag wassen

Was je voeten elke dag. Dat kan onder de douche of met warm water. Gebruik hierbij geen zeep.

Vergeet niet om je voeten goed te drogen na het wassen, vooral tussen je tenen (dat voorkomt eventuele schimmelinfecties).


Trek zoveel mogelijk je schoenen uit

Loop zoveel mogelijk op blote voeten. Niet op je werk natuurlijk, maar wel als je thuis bent.

Eigenlijk zijn onze voeten helemaal niet ontworpen om opgesloten te zitten in schoenen. Door zoveel mogelijk blootvoets te lopen geef je het 'mechaniek' van je voeten de kans om zoveel mogelijk in de natuurlijke stand te blijven. Daarnaast kunnen je voeten lekker doorluchten.


Knip je nagels recht af

Knip je teennagels niet mooi rond, maar zorg voor rechte hoeken en knip ze niet te kort. Je voorkomt dan dat ze ingroeien. 


Onderhoud gladleren schoenen: wel doen


Poetsen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf poetsen! Schoenen regelmatig poetsen met goede schoenencrème voorkomt niet alleen dat het leer uitdroogt, maar houdt het ook soepel en en duurzamer.

Het beste is om je schoenen na vijf tot zeven gebruiksdagen te poetsen met een kwalitatief hoogwaardige schoenencrème (eerst even schoonmaken met een licht vochtige doek).

Smeer de schone en droge schoenen goed in (maar gebruik niet teveel crème) en laat het een half uurtje intrekken. Boen het vervolgens goed uit met een zachte schoenborstel of droge doek.

Gebruik schoenspanners

Gun je schoenen goede schoenspanners om vouwen, scheuren en barstjes te voorkomen die anders na slechts een paar dagen je schoenen ontsieren. De spanners houden je schoenen in vorm. Wanneer je een kwalitatief hoogwaardige houten schoenenspanner gebruikt neemt de spanner tevens het vocht uit de schoenen op.

Draag de juiste sokken

Katoenen of wollen sokken nemen goed vocht op.


Onderhoud gladleren schoenen: niet doen


Teveel poetsen

Poets je schoenen niet elke dag en gebruik geen dikke laag schoencrème. Je verstikt daardoor het leer waardoor het niet meer kan ademen. Het beste is om je schoenen na vijf tot zeven gebruiksdagen opnieuw te poetsen.

Op of bij de verwarming (of andere warmtebron) laten drogen

Laat natte schoenen nooit bij een warmtebron drogen maar op kamertemperatuur. Het leer zal anders gaan barsten! De schoenen vullen met oude kranten zorgt ervoor dat het papier het vocht absorbeert en onttrekt aan het leer. Dit houdt tevens je schoenen langer in de juiste vorm, ook als je ze langer opbergt (hoewel schoenenspanners in dat geval beter zijn).

Leervet of -olie gebruiken

Leervetten en -oliën tasten lijmverbindingen aan en met name de stootranden raken daardoor los. Leervet of -olie dringt te diep in het leer waardoor het te soepel wordt en de schoen zijn noodzakelijke stabiliteit verliest. Ook stiksels worden aangetast en reparaties in de toekomst worden ernstig belemmerd.

Onderhoudsmiddelen moeten vooral een oppervlakkige werking hebben, met name om het ademend vermogen van het leer niet te verliezen.


Onderhoud nubuck-lederen schoenen

Vergeleken met het onderhoud van gladlederen schoenen blijft veel onveranderd. Het gebruik van schoenspanners en het dragen van wollen of katoenen sokken blijft aanbevolen. En ook nubuck-leder kun je beter niet bij een warmtebron laten drogen of insmeren met leervet of leerolie.

Wel serieus anders is dat je nubuck schoenen beter niet poetst. Nubuck is leer dat lichtjes is opgeschuurd waardoor er eigenlijk hele kleine haartjes ontstaan. Als je Nubuck zou insmeren met schoenencrème worden de haartjes hard waardoor de kwaliteit vermindert en je schoenen worden er zeker niet mooier van.

Vuil haal je weg met een zachte borstel (het liefst een suèdeborstel). Het is daarbij belangrijk dat je altijd in dezelfde richting borstelt, anders gaan de haartjes door elkaar staan. Vervolgens impregneer je de schoenen met een goede vuil- en vochtwerende spray. Wanneer je dit regelmatig doet blijven je nubuck schoenen lang mooi en goed.


Glansmiddelen

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die je schoenen extra laten glanzen maar let op: veelal zijn dit geen schoenpoetsmiddelen. Deze middelen dienen alleen ter verfraaiing van je schoenen. Je kunt het beste je schoenen poetsen met een schoenpoetsmiddel en ter afronding het glansmiddel aanbrengen.