Alles over antislipschoenen
Bijna 30 procent van alle bedrijfsongevallen met lang verzuim tot gevolg wordt veroorzaakt door uitglijden, struikelen of vallen op de werkplek.
Onderuit gaan op de werkvloer is de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen die leiden tot een verzuim van tenminste vier dagen.
Jaarlijks krijgt zo'n 3,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking te maken met een arbeidsongeval. We hebben het dan over circa 240.000 werknemers. Gelukkig leidt meer dan de helft van deze ongevallen niet tot lang verzuim. Maar op jaarbasis komt het toch neer op ongeveer 88.000 werknemers die minimaal vier werkdagen absent zijn als gevolg van een arbeidsongeval.
In bijna 30 procent van de ongevallen met langer verzuim ontstaat de blessure door uitglijden, vallen of struikelen met onder andere ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen, botbreuken, inwendig letsel en hersenschuddingen als gevolg. Dat betekent dat er op jaarbasis ongeveer 30.000 mensen dusdanig onderuit gaan dat lang verzuim noodzakelijk is.
Cijfers omtrent ongevallen met kort verzuim en/of niet-gerapporteerde gevallen zijn niet bekend.
Bron: CBS, februari 2016
Goed antislipschoeisel betekent tegelijkertijd een grote toename van het comfort
Goed functionerend antislipschoeisel zorgt voor een enorme verhoging van het comfort. Niet meer na hoeven denken hoe overeind te blijven levert een belangrijke bijdrage aan werkplezier, het voorkomen van vermoeidheid en concentratie op werkzaamheden.
Ook op langere termijn kent het dragen van goed antislipschoeisel ook alleen maar voordelen. Relaxed en comfortabel werken met natuurlijke, niet-geforceerde houdingen en lichaamsbewegingen levert een uiterst positieve bijdrage aan je algehele lichamelijke gezondheid. Stress op spieren en gewrichten vermindert substantieel.
Antislipnormering EN ISO 13287
Regelgeving heeft geleid tot goed meetbare veiligheidsnormen. Met betrekking tot antislip is de EN ISO 13287 norm opgesteld. Deze norm geeft inzicht in de minimale coëfficiëntie van frictie (de hoeveelheid antislip) op natte en/of met gladde stoffen bevuilde ondergronden.
De frictie wordt berekend op een schaal van 0 tot 1. Bij 0.0 is er geen enkele frictie en bij 1.0 is er een zeer hoge frictie, je kunt hierbij denken aan een ruw tapijt of een ruwe deurmat.
Antislipschoeisel wordt op twee verschillende manieren getest: een watertest op een keramische vloer en een glyceroltest op een stalen vloer. Wanneer schoenen de watertest passeren zijn ze SRA genormeerd en bij het slagen voor de glyceroltest zijn ze SRB genormeerd.
Test |
Ondergrond |
Gladde stof |
Vereiste frictie hiel/hak |
Vereiste frictie hele zool |
SRA |
Keramische tegelvloer | Water met schoonmaakmiddel | 0.28 | 0.32 |
SRB |
Stalen vloer | Glycerol | 0.13 | 0.18 |
Wanneer het schoeisel slaagt voor beide tests is het SRC genormeerd.
Je hebt antislipschoeisel en je hebt antislipschoeisel
Hoewel wij de EN ISO veiligheidsnormeringen uitermate verstandig vinden en er een diep respect voor hebben, ligt naar onze bescheiden mening de lat (te) laag als het op antislipnormeringen aankomt.
Veel werkschoeisel - of het nu gaat om veiligheidsschoenen of onbeveiligde werkschoenen - voldoet keurig netjes aan de Europese antislipnormeringen. Maar vanwege de in onze ogen lage vereisten, hebben we aan den lijve ondervonden dat veel antislip genormeerd schoeisel simpelweg te weinig frictie biedt om écht veilig, relaxed en comfortabel over écht gladde vloeren te lopen.
Vooral voor wat betreft de horeca, gezondheidszorg, voedselproductie en werkomgevingen als bakkerijen, slagerijen, supermarkten, keukens of vishandels zijn de standaard normeringen in onze ogen niet afdoende. Het zijn werkomgevingen met vaak natte en zeer gladde vloeren. Gladde vloeren zijn in dit soort gevallen meestal onvermijdelijk in verband met het noodzakelijke hygiënische onderhoud.
Daarom biedt Boudo antislipschoeisel dat in de buitencategorie valt. We hebben deze categorie dan ook Extreme Antislipschoenen genoemd. Wij spreken van extreme antislipschoenen wanneer de EN ISO 13287 normering (categorie SRC) tenminste verdubbeld wordt.
De juiste partners hiervoor hebben wij gevonden in Shoes for Crews en de Kube collectie van Giasco Safety Footwear.
Afbeelding: voorbeeld EN ISO 13287 - TÜV-testresultaten van een model van Shoes for Crews
Ook met extreme antislipschoenen kun je nog steeds uitglijden
Door goede antislipschoenen te dragen verminder je de kans op onderuit gaan drastisch. Maar het betekent niet dat uitglijden onmogelijk is!
Boudo adviseert om het gebruik van antislipschoenen altijd te combineren met gedegen vloeronderhoud.
Kun je ook tè goede antislipzolen hebben?
Ja, dat kan!
Wanneer je extreme antislipzolen gebruikt op vloeren die niet glad zijn (ook niet als er water of een andere gladde stof op ligt), kun je beter werkschoenen dragen met 'normale' antislip of minder. Tijdens je werk moet je onbelemmerd en ongeforceerd kunnen bewegen en draaien. Op een stroeve vloer kan een overdaad aan antislip daarom teveel belasting op je pezen, spieren en gewrichten opleveren.