This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Vragen? Neem gerust contact op!

Klantenservice geopend van 09:00 - 17:00

+31 (0)70 820 98 19
  • Winkelwagen

Alles over antislipschoenen

Bijna 30 procent van alle bedrijfsongevallen met lang verzuim als gevolg worden veroorzaakt door uitglijden, struikelen of vallen op de werkplek

Onderuit gaan op de werkvloer is de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen die leiden tot een verzuim van tenminste vier dagen.

Jaarlijks krijgt ongeveer 3,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking te maken met een arbeidsongeval. We hebben het dan over ongeveer 250.000 werknemers. Gelukkig leidt meer dan de helft van deze ongevallen niet tot lang verzuim. Maar op jaarbasis komt het toch neer op ongeveer 90.000 werknemers die minimaal vier werkdagen absent zijn als gevolg van een arbeidsongeval. 

In bijna 30 procent van de ongevallen met langer verzuim ontstaat de blessure door uitglijden, vallen of struikelen met onder andere ontwrichtingen, verstuikingen, verrekkingen, botbreuken, inwendig letsel en hersenschuddingen als gevolg. Dat betekent dat er op jaarbasis ongeveer 30.000 mensen dusdanig onderuit gaan dat lang verzuim noodzakelijk is. Cijfers omtrent ongevallen met kort verzuim en/of niet-gerapporteerde gevallen zijn niet bekend

Bron: CBS, TNO


Goed antislipschoeisel betekent tegelijkertijd een grote toename van het comfort

Goed functionerend antislipschoeisel zorgt voor een enorme verhoging van het comfort. Niet meer na hoeven denken hoe overeind te blijven levert een belangrijke bijdrage aan werkplezier, het voorkomen van vermoeidheid en concentratie op werkzaamheden.

Ook op langere termijn kent het dragen van goed antislipschoeisel ook alleen maar voordelen. Relaxed en comfortabel werken met natuurlijke, niet-geforceerde houdingen en lichaamsbewegingen leveren een uiterst positieve bijdrage aan je algehele lichamelijke gezondheid. Stress op spieren en gewrichten vermindert substantieel.


Antislipnormering EN ISO 13287

Regelgeving heeft geleid tot goed meetbare veiligheidsnormen. Met betrekking tot antislip is de EN ISO 13287 norm opgesteld. Deze norm geeft inzicht in de minimale coëffiëntie van frictie (de hoeveelheid antislip) aan op natte en/of met gladde stoffen bevuilde ondergronden.

De coëfficiëntie van frictie wordt berekend op een schaal van 0 tot 1. Bij 0.0 is er geen enkele frictie en bij 1.0 is er een zeer hoge frictie, je kunt hierbij denken aan een ruw tapijt of een ruwe deurmat.

Antislipschoeisel wordt op twee verschillende manieren getest: een watertest op een keramische vloer en een glyceroltest op een stalen vloer. Wanneer schoenen de watertest passeren zijn ze SRA genormeerd en bij het slagen voor de glyceroltest zijn ze SRB genormeerd.

Test
Ondergrond
Gladde stof
Vereiste frictie hiel/hak
Vereiste frictie hele zool

SRA

Keramische tegelvloer Water met schoonmaakmiddel 0.28 0.32

SRB

Stalen vloer Glycerol 0.13 0.18

Wanneer het schoeisel slaagt voor beide tests is het SRC genormeerd.


Je hebt antislipschoeisel en je hebt antislipschoeisel

Hoewel wij het overgrote deel van de EN ISO veiligheidsnormeringen uitermate verstandig vinden en er een diep respect voor hebben, ligt naar onze bescheiden mening de lat (te) laag als het op antislipnormeringen aankomt.

Veel werkschoeisel - of het nu gaat om veiligheidsschoenen of onbeveilgde werkschoenen - voldoet keurig netjes aan de Europese antislipnormeringen. Niet mis mee! Maar vanwege de in onze ogen lage vereisten, hebben we aan den lijve ondervonden dat veel antislip genormeerd schoeisel simpelweg te weinig frictie biedt om écht veilig, relaxed en comfortabel over écht gladde vloeren te lopen.

Vooral voor wat betreft de horeca, gezondheidszorg, voedselproductie en werkomgevingen als bakkerijen, slagerijen, supermarkten, keukens of vishandels zouden wij liever een strengere norm zien. Het zijn werkomgevingen met vaak natte en zeer gladde vloeren. Gladde vloeren zijn in dit soort gevallen meestal onvermijdelijk in verband met het noodzakelijke hygiënische onderhoud.

Daarom biedt Boudo (onder andere) antislipschoeisel dat in de buitencategorie valt. We hebben deze categorie dan ook Extreme antislipschoenen genoemd. Wij spreken van extreme antislipschoenen wanneer de EN ISO 13287 normering (categorie SRC) tenminste verdubbeld wordt. De juiste partners hiervoor hebben wij gevonden in Shoes for Crews en een deel van de collectie van Giasco Safety Footwear. We hebben veiligheidsschoeisel met extreme antislipkwaliteiten en onbeveiligde werkschoenen met extreme antislipkwaliteiten.

Voorbeeld EN ISO 13287 testresultaten van een model van Shoes for Crews

Voorbeeld EN ISO 13287 testresultaten van een model van Shoes for Crews


Ook met extreme antislipschoenen kun je nog steeds uitglijden

Door goede antislipschoenen te dragen verminder je de kans op onderuit gaan drastisch. Maar het betekent niet dat uitglijden onmogelijk is!

Wij adviseren om het gebruik van antislipschoenen altijd te combineren met gedegen vloeronderhoud.